Pročitajte što stručnjaci kažu o korištenju elektroničkih medija – i pridružite nam se na 3. međunarodnoj konferenciji o obitelji 21. 10!

Pročitajte što stručnjaci kažu o korištenju elektroničkih medija – i pridružite nam se na 3. međunarodnoj konferenciji o obitelji 21. 10!

“Obitelji bi trebale proaktivno razmišljati o korištenju medija i o tome razgovarati s djecom jer njihova prevelika upotreba može značiti da djeca nemaju dovoljno vremena za igru, učenje, razgovor ili spavanje”, poručuju stručnjaci iz Američke akademije pedijatara (AAP).

Mediji danas imaju važnu ulogu u svakodnevnom životu i velik dio svog vremena provodimo ispred ekrana. Međutim, kada je riječ o djeci, potrebno je posvetiti posebnu pažnju korištenju medija i sadržaju koji djeca konzumiraju.

Mediji mogu imati i i obrazovnu vrijednost za djecu od oko 18 mjeseci pa nadalje, ali je izuzetno važno da to bude visoko kvalitetan sadržaj. Roditelji male djece trebali bi gledati medijske sadržaje sa svojim djetetom, kako bi im pomogli da razumiju ono što vide, navode u AAP. Ipak, najvažnije je dati prioritet kreativnom vremenu za igru koje nije vezano uz ekran – mobitel, televizor, kompjuter – jer problemi počinju kada mediji zamjenjuju fizičku aktivnost, praktično istraživanje i društvenu interakciju licem u lice u stvarnom svijetu, odnosno svakodnevne aktivnosti ključne za učenje.

Američka akademija pedijatara objavila je dokument za roditelje o odgovornom korištenju medija kod djece i mladih pod nazivom “Mediji i um mladih”, a među preporukama koje iznose pedijatri nalaze se i sljedeće:
– Za djecu mlađu od 18 mjeseci, izbjegavajte korištenje elektroničkih medijaosim, npr. video poziva.
– Roditelji djece od 18 do 24 mjeseca koji žele uvesti digitalne medije trebaju odabrati kvalitetne sadržaje i gledati ih sa svojom djecom kako bi im pomogli razumijeti ono što vide.
– Za djecu od 2 do 5 godina ograničite vrijeme provedeno pred ekranom na maksimalno 1 sat kvalitetnih sadržaja dnevno. Roditelji trebaju pratiti medije s djecom kako bi im pomogli razumjeti ono što vide i primijeniti to na svijet oko sebe.
– Za djecu u dobi od 6 i više godina, postavite dosljedne granice vremena provedenog ispred ekrana i vrsta sadržaja koje dijete gleda te osigurajte da mediji ne zauzmu mjesto odgovarajućeg spavanja, tjelesne aktivnosti i drugih aktivnosti bitnih za zdravlje.
– Odredite vrijeme tijekom kojeg nema ekrana, kao što je večera ili vožnja, te mjesto bez ekrana kod kuće (npr. spavaće sobe).
– Razgovarajte s djetetom o sigurnosti i ponašanju na internetu i društvenim mrežama, uključujući i kako se odnositi prema drugima s poštovanjem na internetu i u stvarnom životu
Ukoliko želite saznati više o odgovornom korištenju medija te kako spriječiti ovisnosti o televiziji, internetu, videoigrama i mobitelu kod djece i mladih, pridružite nam se na Trećoj međunarodnoj konferenciji “Obitelj i škola – ključ slobode od ovisnosti” koja će se održati 20. i 21. listopada 2017. u Zagrebu u organizaciji udruge U ime obitelji i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gđe Kolinde Grabar Kitarović.

Nakon prethodne dvije izuzetno uspješne konferencije o obitelji, ove godine želimo dva dana posvetiti problemu ovisnosti među djecom i mladima. Osim ovisnosti o alkoholu i drogama, domaći i inozemni stručnjaci progovorit će i o tzv. “ovisnostima novog doba” – ovisnostima o kockanju, mobitelima, internetu, televiziji i pornografiji.

Prijavite svoje sudjelovanje što prije, a najkasnije do 13. listopada na poveznici:
http://konferencija.uimeobitelji.net/prijava/

Program međunarodne konferencije kao i ostali detalji i novosti vezani za konferenciju bit će dostupni uskoro na službenoj stranici konferencije: http://konferencija2017.uimeobitelji.net/, a za sva dodatna pitanja, slobodno nam se obratite na email adresu: konferencija@uimeobitelji.net.

Izvor: narod.hr