Louise Kirk: Kada roditelji sudjeluju u spolnom odgoju svoje djece smanuju se rizična ponašanja svih vrsta

Louise Kirk: Kada roditelji sudjeluju u spolnom odgoju svoje djece smanuju se rizična ponašanja svih vrsta

Vrlo uspješan drugi dan dana međunarodne konferencija udruge U ime obitelji pod nazivom “Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti” donio je danas vrlo zanimljive panele sa stručnim predavačima i radionice koje su privukle mnoge sudionike različitih dobi.

Dr. sc. Tadej Strehovec, generalni tajnik Slovenske biskupske konferencije govorio je na temu prenošenja vjere u sekulariziranom društvu. Također, naglasio je kako 15 posto katolika u Sloveniji ide na misu te da u Sloveniji u školama nema vjeronauka.

“Sekularizacija je jedan proces transformacije društva povezan s vjerskim institucijama u društvu gdje je vjera odvojena, ili gdje su vjerske zajednice odvojene od vlasti i više puta gdje je prisutan negativan stav prema vjerskim zajednicama. Sekularizacija je pojava kada ljudi ne prakticiraju svoju vjeru u životu, ne idu u crkvu, ne šalju djecu na vjeronauk i boje se identificirati kao katolici u javnom životu”, rekao je Strehovec dodavši: “Sekularizacija je privatizacija religija da je vjera samo nešto privatno što mogu živjeti privatno u obitelji, a nikada u društvu ne smijem referirati moje mišljenje na religiju. Sekularizacija je zato proces koji omogućava vjersku slobodu – to je istina, ali u zadnje vrijeme ja mislim da je to i proces dekristijanizacije, indoktrinacije u ideologijama koje su protiv nadzora roditelja“.

dsc_6530

Vlč. Saul Ragoitia iz Meksika govorio je o utjecaju vjerskog odgoja na osobnost istaknuvši pritom da se vjerski život treba živjeti svakodnevno.

“Vjerski odgoj pomaže čovjeku da spozna istinu, on oblikuje u ljubavi”, naglasio je dodavši: “Nema sumnje da je razvoj osobnosti umjetničko djelovanje koje zahtjeva inteligenciju, kreativnost, ali prije svega i osjećaj za ono vjersko”.

dsc_6339

Damir Domišljanović, učitelj razredne nastave, u svom izlaganje ukazao je na važne savjete kako pripremiti dijeta za prvi razred.

Osvrnuo se na razdoblje prvih šest godina djeteta te koliko je važno da roditelji razvijaju vještine svoje djece – vođenje brige o sebi: kulturno-higijenske navike, samostalna briga o svojim stvarima.

“Škola zahtjeva nova ponašanja i važno je ukazivati djetetu na prihvatljiva i neprihvatljiva ponašanja. Također, važno je poticati djecu na sklapanje prijateljstava”, naglasio je te dodao: “Povedite računa da dijete zavoli školu. Pripazite na redoviti san i pravilnu prehranu djeteta te razvijajte svakodnevnu naviku razgovora djeteta o školi i druženju”.

dsc_6543

“Naučiti kako učiti najvažnija je životna vještina”, rekla je Jadranka Bizjak Igrec, dipl. pedagog, dodavši kako će učenje biti uspješno kada učenici odabiru i uspješno koriste različite strategije učenja i upravljanja informacijama.

dsc_6593

Louise Kirk, koordinatorica edukacijskog programa Alive to the world za Ujedinjeno Kraljevstvo, govorila je o važnosti zašto je roditeljska uloga ključna za spolni odgoj.

“Samo roditelji mogu prenijeti one osjetljive informacije, pojedinačno i s ljubavlju u dobro odmjerenoj dozi svakom djetetu”, poručila je Kirk dodavši kako spolni odgoj može biti ritual odrastanja gdje roditelji priznaju da njihova djeca postaju odrasli ljudi.

dsc_6626

 

“Kada roditelji sudjeluju u spolnom odgoju svoje djece rizična ponašanja svih vrsta se smanjuju i obzirom na brojne rizike s kojima su djeca suočena”, naglasila je Kirk.

Luca Volonte: Obitelj je statistički najbolji način da dugo živimo

Prvi dan međunarodne konferencije U ime obitelji otvorio teme uključenosti roditelja u obrazovni sustav, reformu školstva i utjecaj medija na društvo

Počela druga međunarodna konferencija udruge U ime obitelji: Prve rasprave o obrazovanju u Hrvatskoj, kod kuće i u jednospolnim školama

Izvor: narod.hr